Kierrätyksen uusi aikakausi Jätkäsaaressa eli kohta saa luukuttaa

Jätkäsaaressa on käyttöönotettavissa 13.1.2014 lähtien innovatiivinen jätteen putkikeräysjärjestelmä, joka tuo huipputeknologian jätehuoltoon. Pian jätteet kulkevat maanalaista putkistoa pitkin hurjaa vauhtia (70km/h) jätteiden koonta- asemalle, josta ne jatkavat matkaansa uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai kompostoituvana multana. Tällä hetkellä tehdään koonta-aseman laitteistojen sekä valittujen kiinteistöjen syöttöpisteiden testauksia ja ohjelmointitöitä.

Miten kaikki sitten tapahtuu? Uudet jätteensyöttöpisteet sijaitsevat joko pihalla tai rappukäytävässä. Asukkaat lajittelevat jätteensä asianmukaisella tavalla – sekajäte, biojäte, paperi ja kartonki – ja vievät ne omiin syöttöpisteisiinsä. Syöttöpisteet tyhjentyvät automaattisesti vieden jätteet koonta- aseman oikeisiin jätekontteihin. Kuorma-autot noutavat täydet jätekontit ja kuljettavat jätteet jatkokäsittelyyn.

Jätkäsaaressa on lisäksi alueelliset kierrätyshuoneet, joihin kerätään lasia, metallia, pahvia ja suurta sekajätettä. Kierrätyshuoneet tulevat olemaan kaikkien jätkäsaarelaisten käytössä ja niihin pääsee yhteisellä avaimella. Alueen ensimmäinen kierrätyshuone sijaitsee osoitteessa Kap Horninkatu 1. Saukonpaateen Välimerenkadulle tuleva kierrätyskontti tulee toimimaan väliaikaisena kierrätyshuoneena, kunnes Jätkäsaaren muut kierrätyshuoneet valmistuvat.

Putkikeräysjärjestelmän tilaajana toimii Jätkäsaaren jätteen putkikeräys Oy, joka on Helsingin kaupungin voittoa tavoittelematon tytäryhtiö. Vastaavanlainen järjestelmä toteutetaan myös Kalasatamaan, jonka tilaajana toimii Kalasataman jätteen putkikeräys Oy. Yhtiöiden suorat investoinnit hankkeisiin ovat n. 95 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä. Yhtiöiden yhteisenä toimitusjohtajana toimii Jarmo Mattila. Järjestelmätoimittaja on Caverion Suomi Oy ja projektinjohtokonsulttina toimii Procofin Oy.  Laitteistotoimittajalla (Envac) on lähes 50 vuoden kokemus jätteen putkikuljetuksesta ympäri maailmaa. Jätteen putkikeräysjärjestelmän asennustyöt alkoivat toukokuussa 2011. Putkikeräysjärjestelmän valmistuttua kokonaisuudessaan Jätkäsaaressa tulee olemaan noin 165 jätteensyöttöpistettä, putkistoa noin 10 kilometriä ja jätettä kulkee putkissa arviolta noin 19 tonnia vuorokaudessa.

Alueen asukkaille toimitetaan ennen putkikeräysjärjestelmän käyttöönottoa Kierrätysopas, jossa kerrotaan järjestelmän toiminnasta ja käytöstä. Lisäksi Huutokonttorilla järjestetään asukastiedotustilaisuudet 7. ja 8.1.2014. Isännöitsijöille ja rakennuttajille pidettiin putkikeräysjärjestelmästä oma tiedotustilaisuus 27.11.2013.